Wykonanie
Proste
lody bez gotowania, maszynki do
lodów itp. Przepis wystarczył mi na pojemnik 1,7 l.

Składniki:300 ml
śmietany 30% (tzw. Kremówka)3 łyżki
cukru2
jajka100-150 g
herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych
serii „Bonitki”)łyżka ciemnego
kakaoPrzepis: 1.
Jajka sparzyć. Oddzielić
białko i ubić je z łyżką
cukru na pianę.
Żółtka ubić z drugą łyżką
cukru na jasną, puszystą masę.
Śmietanę ubić na sztywno z trzecią łyżką
cukru;Uwaga!
Śmietana i miska w której będzie ubijana powinny być zimne. Ważne jest też, by umyć wkładki miksera nim przejdziemy do kolejnego składnika (jeśli białko/żółtko/śmietana zmieszają się ze sobą to prawdopodobnie nie ubiją się tak, jak powinny). 2. Łączymy w jednej misce i mieszamy (nie miksujemy!) delikatnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy pokruszone
herbatniki i znowu mieszamy. Powstały krem rozdzielamy na dwie części; 3. Do jednej z części masy dodajemy
kakao i mieszamy aż do połączenia się składników; 4. Przelewamy kremy do pojemnika i szczelnie go zamykamy. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepiej na noc.Uwaga!
Lody należy wyjąć odpowiednio wcześnie przed spożyciem, gdyż ledwo wyjęte są dość twarde i trudno je nałożyć.Smacznego :)