ßßß
Składniki:300 ml śmietany 30% (tzw. Kremówka)3 łyżki cukru2 jajka100-150 g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych serii „Bonitki”)łyżka ciemnego kakaoPrzepis: 1. Jajka sparzyć. Oddzielić białko i ubić je z łyżką cukru na pianę. Żółtka ubić z drugą łyżką cukru na jasną, puszystą masę. Śmietanę ubić na sztywno z trzecią łyżką cukru;Uwaga! Śmietana i miska w której będzie ubijana powinny być zimne. Ważne jest też, by umyć wkładki miksera nim przejdziemy do kolejnego składnika (jeśli białko/żółtko/śmietana zmieszają się ze sobą to prawdopodobnie nie ubiją się tak, jak powinny). 2. Łączymy w jednej misce i mieszamy (nie miksujemy!) delikatnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy pokruszone herbatniki i znowu mieszamy. Powstały krem rozdzielamy na dwie części; 3. Do jednej z części masy dodajemy kakao i mieszamy aż do połączenia się składników; 4. Przelewamy kremy do pojemnika i szczelnie go zamykamy. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepiej na noc.Uwaga! Lody należy wyjąć odpowiednio wcześnie przed spożyciem, gdyż ledwo wyjęte są dość twarde i trudno je nałożyć.Smacznego :)