Wykonanie
Wersja pozbawiona
kawy i
alkoholu.
Herbatniki nie rozmakają przesadnie, więc moim zdaniem zdecydowanie lepiej się sprawdzają niż
biszkopty. Przepis wystarczył mi na pojemnik 1,7 l.

Składniki:500 g
serka mascarpone (firmy „Sottile Gusto”)150 g
cukru pudru3
żółtkapaczka
herbatników (ja użyłam
kakaowych serii „Bonitki”)ciemne
kakaoPrzepis: 1.
Jajka sparzyć. Oddzielić
białko.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę;Uwaga! Tylko
żółtka!
Białko może sprawić, że krem nie zgęstnieje; 2. Dodając po łyżce zimnego
mascarpone nadal miksujemy. Jest to rodzaj masy, którą wyrabia się do upadłego, dlatego po dodaniu całego
serka trzeba jeszcze jakiś czas miksować aż masa
zrobi się gęsta (niemalże nie powinna wypływać po przechyleniu miski); 3. Na dno pojemnika układamy
herbatniki (do pucharka można je pokruszyć),
potem układamy masę tiramisu, następnie znowu
herbatniki itd. Masa ma stanowić ostatnią warstwę, którą posypiemy
kakao (pomiędzy również można je dodawać dla przełamania słodkości); 4. Tiramisu szczelnie okrywamy (np. folią aluminiową) (łatwo łapie zapachy) i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej);Smacznego :)