ßßß Cookit - przepis na 6. Tiramisu na herbatnikach (wersja dla dzieci)

6. Tiramisu na herbatnikach (wersja dla dzieci)

nazwa

Wykonanie

Wersja pozbawiona kawy i alkoholu. Herbatniki nie rozmakają przesadnie, więc moim zdaniem zdecydowanie lepiej się sprawdzają niż biszkopty. Przepis wystarczył mi na pojemnik 1,7 l.
Składniki:
500 g serka mascarpone (firmy „Sottile Gusto”)
150 g cukru pudru
3 żółtka
paczka herbatników (ja użyłam kakaowych serii „Bonitki”)
ciemne kakao
Przepis: 1. Jajka sparzyć. Oddzielić białko. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę;
Uwaga! Tylko żółtka! Białko może sprawić, że krem nie zgęstnieje; 2. Dodając po łyżce zimnego mascarpone nadal miksujemy. Jest to rodzaj masy, którą wyrabia się do upadłego, dlatego po dodaniu całego serka trzeba jeszcze jakiś czas miksować aż masa zrobi się gęsta (niemalże nie powinna wypływać po przechyleniu miski); 3. Na dno pojemnika układamy herbatniki (do pucharka można je pokruszyć), potem układamy masę tiramisu, następnie znowu herbatniki itd. Masa ma stanowić ostatnią warstwę, którą posypiemy kakao (pomiędzy również można je dodawać dla przełamania słodkości); 4. Tiramisu szczelnie okrywamy (np. folią aluminiową) (łatwo łapie zapachy) i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej);
Smacznego :)
Źródło:http://czas-na-gotowanie.blog.pl/2015/05/10/6-tiramisu-na-herbatnikach-wersja-dla-dzieci