Wykonanie
...czyli imieninowa rozpusta, rozpracowana dosłownie w kilka minut, przez trzyosobowe dukanowskie towarzystwo ;)

200 g
masła100 g drobnego
cukru200 g
mąki pszennej100 g
maki ryżowej400 g masy kajmakowejkilogram
jabłekłyżka
cynamonuKruchy spód ucierany:
Masło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą
mąkę pszenną wraz z
mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placki, o grubości około 1/2 cm, kształtem zbliżone do dna formy (u mnie o średnicy 20 cm). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Jeden przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna.Piec przez 20 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z
cynamonem.Na przestudzonym spodzie równomiernie rozprowadzić masę kajmakową, następnie pokrojone
jabłka. Przykryć drugim plackiem.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.Podawać na ciepło z
bitą śmietaną albo
lodami waniliowymi.Smacznego!

