ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kajmakiem

Szarlotka z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

...czyli imieninowa rozpusta, rozpracowana dosłownie w kilka minut, przez trzyosobowe dukanowskie towarzystwo ;)
200 g masła
100 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
100 g maki ryżowej
400 g masy kajmakowej
kilogram jabłek
łyżka cynamonu
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placki, o grubości około 1/2 cm, kształtem zbliżone do dna formy (u mnie o średnicy 20 cm). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Jeden przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna.
Piec przez 20 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.
Na przestudzonym spodzie równomiernie rozprowadzić masę kajmakową, następnie pokrojone jabłka. Przykryć drugim plackiem.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/07/Szarlotka-z-kajmakiem.html