Wykonanie
...tyle, że w formie pralinek :)Przepis znalazłam u Bryssski . Prawdziwego bloku
czekoladowego nigdy nie
jadłam, więc porównania nie mam i nie wiem, na ile przypomina oryginał. Ale dukanowcom, potrzebę spożycia czegoś słodkiego, owo cudo, na pewno zaspokoi! :)
400 g
odtłuszczonego mleka w proszku200 g
serka homogenizowanego2 łyżki holenderskiego
kakao1/2 szklanki
odtłuszczonego mlekaszklanka słodzika do pieczeniaew. łyżeczka
kawy rozpuszczalnejkakao do posypania
Serek przełożyć do rondelka, zalewać
mlekiem i lekko podgrzać cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką ), tak aby
mleko połączyło się z
serkiem i nabrało gładkiej konsystencji.Kiedy
mleko z
serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji, zdjąć rondel z ognia i dodać słodzik. A następnie
kakao i
mleko w proszku, ew.
kawę. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladowa przełożyć do foremki (u mnie foremki do pralinek) i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki, można posypać
kakao.Smacznego!