Wykonanie

Niedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na
kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do
kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to
Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła ;)4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
kefiru1,5 szklanki
cukru100 g
masła (0,5 kostki)4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek waniliowy3 łyżki powideł
wiśniowychJajka z
cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone
masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlewamy
kefir, kilka kropli
aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera.Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu.Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy te spękania na wierchu podgrzanymi powidłami i czekamy aż polewa zastygnie.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)