Składniki:300 ml ciepłej wody15 g drożdży (lub 4 g drożdży suszonych)1,5 płaskiej łyżeczki soli1 łyżeczka syropu klonowego100 g mąki kukurydzianej400 g mąki pszennej3 łyżki nasion słonecznikaWlać do blaszki z automatu wodę, wkruszyć do niej drobno drożdże (jeśli używamy drożdży suszonych to dodać je na końcu). Wsypać sól, wlać syrop klonowy, wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną.Włączyć program pieczenia "krótki" (około 2 godziny), wybrać poziom przyrumienienia skórki.Nasiona slonecznikauprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do chleba po sygnale dźwiękowym, kiedy ciasto jest już wstępnie rozmieszane.Ja dodałem jeszcze trochę pokrojonych orzechów brazylijskich i sezamu. Wyszło wspaniale :)