Wykonanie
Już od czerwca chciałam się zmierzyć z tym deserem. Jednak nie było na to czasu. Mini serniczki lub batoniki
śmietankowe, aksamitne z lekką fakturą
twarogu w środku a na wierzchu chrupiąca
mleczna czekolada, wyobrażacie sobie tą niebiańską
słodycz ze sporą ilością
białka i wcale nie tak dużymi wyrzutami sumienia? Jeśli nie to wypróbujcie koniecznie. Zapraszam.Porcja 6-8 osóbczas : ok.1h
Składniki:500g
twarogu "krajanki" półtłustego50 ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru z karmelem i
wanilią (15g)4-5 łyżek
syropu waniliowego2 łyżki
żelatyny3-4 łyżki wrzątku do rozpuszczenia
żelatyny0,5 tabliczki
czekolady gorzkiej1
polewa czekoladowa mlecznagarść prosa ekspandowanego lub
ryżu preparowanego do dekoracjiłyżka
cukru pudru do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg,
syrop,
śmietankę i
cukier mieszam w mikserze na dużych obrotach
żelatynę zalewam wrzątkiem i czekam aż się przestudzi
Żelatynę mieszam z masą
twarogową i wykładam do płaskiego naczynia żaroodpornego. Wstawiam do zamrażalnika na 30 min.Po tym czasie wyjmuję naczynie z lodówki i kroję w dowolne kształty nożem najlepiej zwilżonym
wodą aby
twaróg się nie przyklejał.Rozpuszczam
czekoladę i polewę.Pokrojone
serki wykładam na folię aluminiową owiniętą wokół deski lub blaszki.I teraz najważniejsza czynność najpierw dekoruję wierzch
serków polewą, leję cienkim strumieniem w różne strony tak aby powstały fantazyjne wzory i zabezpieczyły
serki przed rozpadnięciem. Po ostygnięciu wierzchniej warstwy odwracam
serki na bok i już delikatnie stężałą polewą oblewam boki i przy okazji spód. Tą czynność powtarzam także z ostatnim
bokiem.
Serki do których użyłam
czekolady gorzkiej pokrywam tylko ich wierzch i obsypuję prosem.Całość dekoruję
cukrem pudrem oraz kuleczkami prosa.