ßßß Cookit - przepis na Twarogowe kosteczki i batoniki: Waniliowe

Twarogowe kosteczki i batoniki: Waniliowe

nazwa

Wykonanie

Już od czerwca chciałam się zmierzyć z tym deserem. Jednak nie było na to czasu. Mini serniczki lub batoniki śmietankowe, aksamitne z lekką fakturą twarogu w środku a na wierzchu chrupiąca mleczna czekolada, wyobrażacie sobie tą niebiańską słodycz ze sporą ilością białka i wcale nie tak dużymi wyrzutami sumienia? Jeśli nie to wypróbujcie koniecznie. Zapraszam.
Porcja 6-8 osób
czas : ok.1h
Składniki:
500g twarogu "krajanki" półtłustego
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru z karmelem i wanilią (15g)
4-5 łyżek syropu waniliowego
2 łyżki żelatyny
3-4 łyżki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
1 polewa czekoladowa mleczna
garść prosa ekspandowanego lub ryżu preparowanego do dekoracji
łyżka cukru pudru do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg,syrop,śmietankę i cukier mieszam w mikserze na dużych obrotach
żelatynę zalewam wrzątkiem i czekam aż się przestudzi
Żelatynę mieszam z masą twarogową i wykładam do płaskiego naczynia żaroodpornego. Wstawiam do zamrażalnika na 30 min.
Po tym czasie wyjmuję naczynie z lodówki i kroję w dowolne kształty nożem najlepiej zwilżonym wodą aby twaróg się nie przyklejał.
Rozpuszczam czekoladę i polewę.
Pokrojone serki wykładam na folię aluminiową owiniętą wokół deski lub blaszki.
I teraz najważniejsza czynność najpierw dekoruję wierzch serków polewą, leję cienkim strumieniem w różne strony tak aby powstały fantazyjne wzory i zabezpieczyły serki przed rozpadnięciem. Po ostygnięciu wierzchniej warstwy odwracam serki na bok i już delikatnie stężałą polewą oblewam boki i przy okazji spód. Tą czynność powtarzam także z ostatnim bokiem.
Serki do których użyłam czekolady gorzkiej pokrywam tylko ich wierzch i obsypuję prosem.
Całość dekoruję cukrem pudrem oraz kuleczkami prosa.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2015/11/twarogowe-kosteczki-i-batoniki-waniliowe.html