ßßß Cookit - przepis na Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

nazwa

Wykonanie

Wyciskarka do soków jest u nas systematycznie wykorzystywana. Soki wypijamy, a wytłoczyn żal nam wyrzucać. Staram się więc wymyślać, wyszukiwać przepisów na dania wykorzystujących te "resztki" czy też "odpady". Marchewka jest wdzięcznym produktem. Spróbujcie sami, jak się odnalazła w marchewkowych racuszkach :)
Składniki:
400 g wytłoczyn z marchwi (może być marchew starta na tarce)
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchewkę wymieszaj z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w masę marchewkową. Nakładaj łyżką na patelnię i formuj placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Świetnie smakują i ciepłe, i zimne. I na słodko, i na słono.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/11/racuchy-z-marchewki.html