ßßß
Składniki:
500 g mąki4 żółtka100 g cukru100 g masła, roztopionego i ostudzonego1 szkl mleka40 g drożdży1 łyżka spirytususzczypta soliolejek rumowy lub arakowyPrzygotowanie:Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia.Do mąki dodaj żółtka utarte z cukrem, kilkoma kroplami olejku i odrobiną soli oraz wyrośniętymi drożdżami.Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj spirytus i rozpuszczone, ostudzone masło. Ciasto wyrabiać, aż się całkowicie wchłonie tłuszcz.Odstawić by wyrosło.Nabieraj ciasto drewnianą łyżką umoczoną w wodzie. Rozpłaszczyć w dłoni i na każdy placek nałożyć marmoladę i zlepić.Na stolnicy ułożyć kulki strona zlepioną do dołu i jak zaczną rosnąć piec w rozgrzanym tłuszczu.Tłuszcz powinien powoli osiągnąć ok 160 st C, W oryginalnym przepisie jest aby po włożeniu pączków do garnka przykryć go a po przewróceniu już nie przykrywać. Ja piekłam cały czas w odkrytym garnku przewracając po ok 2-3 minutach ( w zależności od wielkości pączka)Pączki wyjąć na talerz z papierem aby odsączyć je z tłuszczu.Smacznego ;)