Wykonanie
Pigwa obrodziła więc trzeba ja przerobić. Sposoby na
pigwę są różne . Można zrobić
nalewkę PRZEPIS TU lub TU . Można również zrobić mus z
pigwy,
jabłka z
sokiem malinowym TU .Dzisiaj polecam
pigwę z
jabłkiem i z tego super
dżem.
SKŁADNIKI1 kg.
pigwy1 kg.
jabłek20 dag
cukru1/2 szklanki
wodyWYKONANIE
Pigwę płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę Dodajemy do naczynia , w którym będziemy wysmażać. U mnie stary prodiż sprawdza się bardzo dobrze do robienia
dżemów.Podlewamy 1/2 szklanki
wody.
Owoce przykrywamy i na średnim ogniu podgrzewamy do zmiękczenia
pigwy.
Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki drobno kroimy i dodajemy do
pigwy. Całość nakrywamy na ok 15 min.
Jabłka też zmiękną, wtedy odkrywamy i już zaczynamy wysmażać
owoce.Często mieszamy.
Dżem jest gotowy, kiedy będzie gęsty, a wszystkie
owoce dobrze się rozsmażą. Oczywiście wyczuwalne będą kawałki
pigwy i oto chodzi, bo naprawdę
dżem jest smaczny.Pod koniec dodajemy
cukier i jeszcze chwile smażymy
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.