ßßß



SKŁADNIKI1 kg. pigwy1 kg. jabłek20 dag cukru1/2 szklanki wodyWYKONANIEPigwę płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę Dodajemy do naczynia , w którym będziemy wysmażać. U mnie stary prodiż sprawdza się bardzo dobrze do robienia dżemów.Podlewamy 1/2 szklanki wody. Owoce przykrywamy i na średnim ogniu podgrzewamy do zmiękczenia pigwy.Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki drobno kroimy i dodajemy do pigwy. Całość nakrywamy na ok 15 min. Jabłka też zmiękną, wtedy odkrywamy i już zaczynamy wysmażać owoce.Często mieszamy. Dżem jest gotowy, kiedy będzie gęsty, a wszystkie owoce dobrze się rozsmażą. Oczywiście wyczuwalne będą kawałki pigwy i oto chodzi, bo naprawdę dżem jest smaczny.Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile smażymy
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.