Wykonanie

Pieczony ł oso ś podany z g ę stym sosem ż
urawinowym to proste i jednocze ś nie wykwintne danie, idealne na ś wi ę ta i elegancki obiad. Dzi ę ki ż urawinie ł oso ś zyskuj ę niesamowity smak i aromat oraz pi ę knie komponuje si ę kolorystycznie.Ś wie ż a ż
urawina ma swoją naturaln ą goryczk ę .
Przyprawy do
sosu żurawinowego to kwestia smaku, ja dodałam
cukru trzcinowego i niewielką ilość
czerwonego wina . Dzięki temu ż
urawina zneutralizowa ł a swoj ą goryczk ę i sta ł a sie ł agodnie pikantna oraz przyjemnie kwaskowa ....Składniki dla 5-6 os ób:800-900 g filetu z
łososia(bez sk óry)Na marynat ę do
ryby:3-4 łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny1/2 łyżki
soli morskiej2-3 gałązki
rozmarynuNa salsę:250 g świeżej
żurawiny2 łyżki
cukru trzcinowego1/2 kieliszka
czerwonego winaPrzygotowanie:Przygotuj
rybę: filet z
łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i przeł ó ż do naczynia do zapiekania. Wymieszaj składniki marynaty:
oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z 1/2
cytryny oraz s ól morsk ą i polej obficie
łososia. Obł ó ż gałązkami
rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na ok. 30 min.Piekarnik rozgrzej do 250 °C.
Łososia wstaw do gorącego piekarnika na 50-60 min. Uwaga:
łosoś musi się dobrze upiec (nie może być surowy w środku). W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 10 minut.Przygotuj
owoce:
żurawinę opłucz na sitku pod bieżącą
wodą. Przeł ó ż do głębokiego rondla, zasyp 2 łyżkami
cukru trzcinowego, podlej odrobiną
wody i duś na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty, stale mieszając. Na końcu dodaj 1/2 kieliszka
czerwonego wina. Po upieczeniu
łososia podawaj z gorącą salsą
żurawinową.