ßßß
Pumpkin hummusSKŁADNIKI:1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy1/2 szklanki tahini5 łyżek puree dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido lub piżmowej)3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki sody oczyszczonejsól1/3-1/2 zimnej wodyopcjonalnie: szczypta cynamonu i chilliWYKONANIE:1. Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie z łyżeczką sody przez całą noc (wody powinno być około 2-3 razy więcej niż ciecierzycy).2. Następnego dnia opłukujemy ciecierzycę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżeczką sody przez około 30-40 minut, aby była bardzo miękka.3. Po ugotowaniu opłukujemy ciecierzycę i blendujemy ją z tahini, dyniowym puree, sokiem z cytryny, odrobiną cynamonu i chilli oraz solą (nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, dlatego najlepiej próbować, czy dość słone ;)).4. Na samym końcu dolewamy zimną wodę i ponownie blendujemy, około 2-3 minut, aż uzyskamy kremową, gładką masę.