ßßß Cookit - przepis na Dyniowy hummus

Dyniowy hummus

nazwa

Wykonanie

Zanim jeszcze sezon dyniowy się skończy - biegnijcie do sklepu i róbcie hummus dyniowy! ;)
Pumpkin hummus
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1/2 szklanki tahini
5 łyżek puree dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido lub piżmowej)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
1/3-1/2 zimnej wody
opcjonalnie: szczypta cynamonu i chilli
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie z łyżeczką sody przez całą noc (wody powinno być około 2-3 razy więcej niż ciecierzycy).
2. Następnego dnia opłukujemy ciecierzycę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżeczką sody przez około 30-40 minut, aby była bardzo miękka.
3. Po ugotowaniu opłukujemy ciecierzycę i blendujemy ją z tahini, dyniowym puree, sokiem z cytryny, odrobiną cynamonu i chilli oraz solą (nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, dlatego najlepiej próbować, czy dość słone ;)).
4. Na samym końcu dolewamy zimną wodę i ponownie blendujemy, około 2-3 minut, aż uzyskamy kremową, gładką masę.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/11/dyniowy-hummus.html