Wykonanie
Zanim jeszcze sezon
dyniowy się skończy - biegnijcie do sklepu i
róbcie hummus
dyniowy! ;)

Pumpkin hummusSKŁADNIKI:1 i 1/2 szklanki suchej
ciecierzycy1/2 szklanki tahini5 łyżek puree
dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido lub piżmowej)3 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
sody oczyszczonejsól1/3-1/2 zimnej
wodyopcjonalnie: szczypta
cynamonu i
chilliWYKONANIE:1.
Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie z łyżeczką
sody przez całą noc (
wody powinno być około 2-3
razy więcej niż
ciecierzycy).2. Następnego dnia opłukujemy
ciecierzycę, zalewamy
wodą i gotujemy z łyżeczką
sody przez około 30-40 minut, aby była bardzo miękka.3. Po ugotowaniu opłukujemy
ciecierzycę i blendujemy ją z tahini,
dyniowym puree,
sokiem z cytryny, odrobiną
cynamonu i
chilli oraz
solą (nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, dlatego najlepiej próbować, czy dość słone ;)).4. Na samym końcu dolewamy zimną
wodę i ponownie blendujemy, około 2-3 minut, aż uzyskamy kremową, gładką masę.