Wykonanie
Oto moja improwizacja na temat
bananów, podanych w miodowej glazurze z
orzechami laskowymi,
serkiem Almette z domieszką
rumu i
miodu, wszystko razem zapiekane i podane na ciepło. Deser idealny na nadchodzące jesienne chłody.

4
banany (niezbyt niedojrzałe, aby nie rozpadły się podczas pieczenia)1/2 opakowania
serka Almette śmietankowego4 łyżki
rumu6 łyżek
miodu2 łyżki
masła1/2 szklanki grubo posiekanych
orzechów laskowych1. W rondelku rozgrzać 2 łyżki
miodu, dodać
orzechy i smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut.2. Do
serka dodać 2 łyżki
miodu i
rum, dokładnie wymieszać .3.
Banany obrać ze skórki, wzdłuż każdego wyciąć rowek, wsypać uprażone
orzechy laskowe i nałożyć
serek.4.
Masło rozpuścić, dodać do niego ostatnie dwie łyżki
miodu i dokładnie wymieszać. Gotowe
banany posmarować z pomocą pędzelka rozpuszczonym
masłem z
miodem. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do czasu zarumienienia (ok. 15 minut) . Podawać jeszcze ciepłe.