Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- 4 łyżki
jogurtu naturalnego (ok. 100 g),- 1
gruszka (ok. 130g),- 5
truskawek mrożonych (ok. 100g),- 4 łyżki
amarantusa ekspandowanego (ok. 12g),- 2 łyżeczki prażonych
płatków migdałów (ok. 10g).Sposób przygotowania1. Obieramy
gruszkę ze skóry i miksujemy na gładki mus.2. Miksujemy
truskawki na gładki mus.3. Na dno szklanki wlewamy mus z
gruszki, następnie posypujemy
amarantusem, nakładamy
jogurt i wlewamy mus z
truskawek.4. Całość obsypujemy
migdałami.

Deser jest bogaty w:- wapń (pochodzący z
amarantusa i
jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która działa przeciwnowotworowo,- potas (pochodzący z
gruszki), który odpowiada za prawidłową kurczliwość
mięśni.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 175 gEnergia: 132 , 2 kcal
Białko: 4,8 gTłuszcze: 4 , 44 , 4 gWęglowodany: 20 , 5 gBłonnik pokarmowy : 3 , 7 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza