ßßß Cookit - przepis na Panna cota waniliowa z malinami

Panna cota waniliowa z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)- 3 łyżeczki żelatyny w proszku (ok.15g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka śmietany 30% (ok. 250 ml),
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g).
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.
2. Podgrzewamy śmietankę z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii aż całość się zagotuje.
3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia.
5. Maliny rozgniatamy widelcem.
6. Deser panna cota polewamy musem malinowym.
Panna cota jest bogata w:
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości,
- witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
\
Porcja waży: ok. 150 g
Energia: 242 , 59 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 20 , 2 g
Węglowodany: 9 , 99 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/10/panna-cota-waniliowa-z-malinami.html