Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 3 łyżeczki
żelatyny w proszku (ok.15g),- ziarenka
laski wanilii,- szklanka
śmietany 30% (ok. 250 ml),- szklanka
mleka 2% (ok. 250ml),- 2 łyżeczki
cukru (ok. 10g),- ½ szklanki
malin (ok. 60g).Sposób przygotowania:1.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody.2. Podgrzewamy
śmietankę z
mlekiem,
cukrem i ziarenkami
wanilii aż całość się zagotuje.3. Do
śmietanki dodajemy namoczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy.4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia.5.
Maliny rozgniatamy widelcem.6. Deser panna cota polewamy musem
malinowym.

Panna cota jest bogata w:- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości,- witaminę C(pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

\Porcja waży: ok. 150 gEnergia: 242 , 59 kcal
Białko: 7,2 gTłuszcze: 20 , 2 gWęglowodany: 9 , 99 , 9 gBłonnik pokarmowy : 1 , 3 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza