ßßß Cookit - przepis na Pierogi razowe z serem ;-)

Pierogi razowe z serem ;-)

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na ok. 32 pierogi)
ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),- ¾ szklanki letniej przegotowanej wody,
nadzienie:
- kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g),- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- żółtko (20g).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu.
4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.
5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami.
Pierogi z twarogiem są bogate w
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów.
Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów):
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 316 , 7 kcal
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 5 , 6 g
Węglowodany: 54 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 7 , 0 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/12/pierogi-razowe-z-serem.html