Wykonanie
Składniki(na ok. 32 pierogi)ciasto:- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),- ¾ szklanki letniej przegotowanej
wody,nadzienie:- kostka
sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g),- 2 łyżki
cukru (ok. 20 g),-
żółtko (20g).Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę z letnią
wodą i wyrabiamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.3. Przygotowujemy farsz: miksujemy
żółtko z
cukrem i dodajemy do
twarogu.4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy.4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.5. Pierogi podajemy ze świeżymy
owocami.

Pierogi z
twarogiem są bogate w- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów):

Porcja waży: ok. 230 gEnergia: 316 , 7 kcal
Białko: 17,6 gTłuszcze: 5 , 6 gWęglowodany: 54 , 1 gBłonnik pokarmowy : 7 , 0 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza