Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- ½ szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 50 g
masła orzechowego,- ¼ szklanki
cukru (ok. 50 g),- 1
jajko (ok. 60g),- 1 ½ szklanki
płatków owsianych (ok. 170g),- ½ szklanki
orzechów arachidowych (ok.50 g),- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g).Sposób przygotowania:1. Ucieramy
masło orzechowe z
cukrem.2. Dodajmy
jajko,
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
orzechy arachidowe i rozdrobnioną
gorzką czekoladę.3. Mieszamy wszystko łyżką.4. Formujemy
ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy
ciasteczka na drugą stronę.6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.
Ciasteczka są bogate w:- magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 193 , 1 kcal
Białko: 6,4 gTłuszcze: 8 , 3 gWęglowodany: 27 , 8 gBłonnik pokarmowy : 2 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza