ßßß
Przepis na te banalnie proste ale fantastyczne ciasteczka przechodzi z pokolenia na pokolenie.Moja babcia je piekła moja mama je piecze no i ja też zaczęłam.W smaku i konsystencji przypominają mi trójkątypółfrancuskie z serem.Trzy główne składniki nic trudnego a efekt sami musicie spróbować gorąco polecam.Skladniki:250 g białego półtłustego sera,250 g margaryny zimnej,2 szklanki mąki,szczypta soliZ podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Pozostałe skladniki:3 łyżki brązowego cukru (może być też bialy ),2 żółtka do smarowania ciasteczekSchłodzone ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok pół centymetra.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Nie trzeba robić dużych przerw między ciasteczkami gdyż już nie urosną zbytnio.Ciasteczka smaruje roztrzepanym żółtkiem i solidnie sypie cukrem.Pieke 12 minut w 210 stopniach.