ßßß Cookit - przepis na Trójwarstwowy blok z ryżem preparowanym

Trójwarstwowy blok z ryżem preparowanym

nazwa

Wykonanie

Nasza, spontanicznie przygotowana, przekąska na noc z galą oscarową. Zamiast popcornu. :)
Przy okazji udało mi się odzyskać trochę miejsca na półce przeznaczonej na słodkości, które to, w ostatnim czasie, zajmowała gigantyczna paczka ryżu. ;)
Kolejne warstwy bloku - wytrawna czekoladowa, bardzo słodka krówkowa i delikatna kokosowa, bardzo dobrze, że sobą współgrają. Polecam!
warstwa z gorzkiej czekolady
60-70 g ryżu preparowanego
200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
50 g masła
30 g miodu
warstwa krówkowa
60-70 g ryżu preparowanego
250 g krówek
50 g masła
warstwa kokosowa
60-70 g ryżu preparowanego
100 g białej czekolady
100 g śmietanki kokosowej
50 g wiórków kokosowych
80 g mleka w proszku
50 g masła
15 g miodu
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednym naczyniu rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) gorzką czekoladę, 50 g masła i 30 g miodu, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W drugim rozpuścić, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, krówki i 50 g masła, także przestudzić kilka minut.
W trzecim podgrzać śmietankę kokosową, białą czekoladę, 50 g masła i miód, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Do każdej masy dodać porcję ryżu preparowanego i mieszać, aż wszystkie ziarenka będą dokładnie obtoczone.
Przełożyć na blachę kolejno: warstwę z gorzką czekoladą, z krówkami i kokosową, każdą delikatnie wyrównać, a po ułożeniu wszystkich przycisnąć, aby warstwy się scaliły.
Schłodzić przez minimum 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Trojwarstwowy-blok-z-ryzem-preparowanym.html