Wykonanie
Nasza, spontanicznie przygotowana, przekąska na noc z galą oscarową. Zamiast popcornu. :)Przy okazji udało mi się odzyskać trochę miejsca na półce przeznaczonej na słodkości, które to, w ostatnim czasie, zajmowała gigantyczna paczka
ryżu. ;)Kolejne warstwy bloku - wytrawna czekoladowa, bardzo słodka krówkowa i delikatna kokosowa, bardzo dobrze, że sobą współgrają. Polecam!

warstwa z
gorzkiej czekolady60-70 g
ryżu preparowanego200 g
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao min. 70%50 g
masła30 g
mioduwarstwa krówkowa60-70 g
ryżu preparowanego250 g
krówek50 g
masławarstwa kokosowa60-70 g
ryżu preparowanego100 g
białej czekolady100 g
śmietanki kokosowej50 g
wiórków kokosowych80 g
mleka w proszku50 g
masła15 g
mioduBlachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W jednym naczyniu rozpuścić w kąpieli
wodnej (lub w mikrofali)
gorzką czekoladę, 50 g
masła i 30 g
miodu, odstawić do lekkiego przestudzenia.W drugim rozpuścić, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając,
krówki i 50 g
masła, także przestudzić kilka minut.W trzecim podgrzać
śmietankę kokosową,
białą czekoladę, 50 g
masła i
miód, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać
mleko w proszku i
wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.Do każdej masy dodać porcję
ryżu preparowanego i mieszać, aż wszystkie ziarenka będą dokładnie obtoczone.Przełożyć na blachę kolejno: warstwę z
gorzką czekoladą, z
krówkami i
kokosową, każdą delikatnie wyrównać, a po ułożeniu wszystkich przycisnąć, aby warstwy się scaliły.Schłodzić przez minimum 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce.Smacznego!