ßßß
Składniki:- 700 g rabarbaru- ok. 2 litrów zimnej wody- cukier (10 - 15 czubatych łyżek)- ewentualnie sok z połowy cytryny (ja zamiast dodawać sok wrzucam do szklanki plasterek cytryny i tak to sobie spożywam przez tą cytrynkę)Przygotowanie:1. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Czekamy aż się zagotuje i powoli gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny.2. Słodzimy do smaku. Dzisiaj wyszło mi dokładnie 13 czubatych łyżek cukru ;)3. Kiedy kompot wystygnie przelewamy przez drobne sitko.PYCHA! A jeśli macie ochotę na taki kompocik, to spieszcie się, bo rabarbar w Polsce dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku!PS. Wiecie, że rabarbar jest warzywem?