ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Rabarbar i maj.
Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny.
Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni.
Na węglowej kuchence gotuje się kompot. Z rabarbaru.
Dziś takie dziecięce wspomnienie...
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
3 spore łodygi rabarbaru
1000 ml wody
ok. 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2-3 cm kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy razem z rabarbarem lub, jeśli wolimy czysty kompot rabarbar odcedzamy na durszlaku.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/kompot-z-rabarbaru.html