ßßß
Rabarbar, kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa? Ja pamiętam doskonaleMieliśmy w ogródku kilka krzaczków rabarbaru. Gdy tylko łodyżki dostatecznie podrosły ścinaliśmy je, następnie obieraliśmy a mama gotowała pyszny kompocik. Mama zawsze gotowała wielki garnek, ponieważ większość znikała już przed obiadem. Od kiedy mieszkam w mieście muszę się czasami natrudzić żeby znaleźć kilka łodyżek. Na szczęście dziś zdobyłam 2 kg tego smakołyku i ugotowałam wielki garnek kompotu, który już po woli się kończySkładniki:2,5 l zimnej wody1 kg rabarbaru300 g cukru ( 1 i 1/3 szklanki)Wykonanie:Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Łodyżki rabarbaru pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 15 minut. Następnie kompot zdjąć z ognia i posłodzić (najlepiej po dodaniu standardowej ilości cukru spróbować kompot) jeśli nadal będzie kwaśny dodać więcej cukru.