Wykonanie

Składniki:Ciasto:» 450g
mąki pszennej,» 110g
masla,» 110g
smalcu lub
margaryny,» 4 łyżeczki
cukru,» szczypta
soli,Dodatkowo:» 1 kg
jabłek,» 1 łyżeczka
cynamonu,» 40g
cukru.1. Z podanych składników wyrabiam ciasto, które dzielę na 2 równe części.2. Obie części ciasta rozwałkowuję i jedną z nich wykładam na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto wykładam na dnie oraz brzegach blaszki, aby móc połączyć ze sobą obie części ciasta.3. Obrane
jabłka kroję w cienkie paseczki (najlepiej jest podzielić je wcześniej na ćwiartki).4. Do
jabłek dodaję 40g
cukru i 1 łyżeczkę
cynamonu a następnie mieszam.5. Na wyłożoną pierwszą warstwę ciasta wykładam
jabłka. Następnie przykrywam drugą częścią ciasta i łączę ze sobą na obrzeżach dolną oraz górną warstwę ciasta.6. Szarlotkę wkładam do rozgrzanego do 200° na 45 minut.Smacznego!
