ßßß Cookit - przepis na Apple crumble z dodatkami...

Apple crumble z dodatkami...

nazwa

Wykonanie

Apple Crumble, to "ciasto" serwowane najczęściej w Anglii. Nie jest to nic innego, jak jabłka posypane kruszonką. Oczywiście wg uznania można by użyć również innych owoców, ale ja postawiłam na tradycję, zwłaszcza, że jabłka są najlepiej dostępne o każdej porze roku. :) Deser dla leniwców, bo wyrabianie kruszonki trwa chwilę i jest dziecinnie proste.
Niestety samo w sobie Crumble położone na talerzyku nie jest zbyt wyględne - ot szarlotka bez spodu, dlatego podając je szerszej "publiczności" warto je czymś wzbogacić, np. lodami bakaliowymi...
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej tortowej
85 g brązowego cukru
100 g margaryny
szczypta soli
Składniki na wypełnienie:
2 kg jabłek
150 g brązowego cukru
5 łyżek mąki pszennej
cynamon (wg uznania)
Lista zakupów.
Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Do mąki ze szczyptą soli dodajemy cukier. Margarynę o temp. pokojowej kroimy w kostkę i wcieramy w mąkę dodając po kilka kostek na raz aż utworzą kruszonkę.
Jabłka obieramy i kroimy na 1 cm kostkę. Owoce wrzucamy do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Wszystko delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy do formy owoce rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni, a na koniec posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45-60 minut, aż kruszonka będzie złota.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/03/apple-crumble-z-dodatkami.html