Wykonanie
Apple Crumble, to "ciasto" serwowane najczęściej w Anglii. Nie jest to nic innego, jak
jabłka posypane kruszonką. Oczywiście wg uznania można by użyć również innych
owoców, ale ja postawiłam na tradycję, zwłaszcza, że
jabłka są najlepiej dostępne o każdej
porze roku. :) Deser dla leniwców, bo wyrabianie kruszonki trwa chwilę i jest dziecinnie proste.Niestety samo w sobie Crumble położone na talerzyku nie jest zbyt wyględne - ot szarlotka bez
spodu, dlatego podając je szerszej "publiczności" warto je czymś wzbogacić, np.
lodami bakaliowymi...

Składniki na kruszonkę:150 g
mąki pszennej tortowej85 g
brązowego cukru100 g
margarynyszczypta
soliSkładniki na wypełnienie:2 kg
jabłek150 g
brązowego cukru5 łyżek
mąki pszennejcynamon (wg uznania)Lista zakupów.Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Do
mąki ze szczyptą
soli dodajemy
cukier.
Margarynę o temp. pokojowej kroimy w kostkę i wcieramy w
mąkę dodając po kilka kostek na raz aż utworzą kruszonkę.
Jabłka obieramy i kroimy na 1 cm kostkę.
Owoce wrzucamy do miski, posypujemy
cukrem,
cynamonem i
mąką. Wszystko delikatnie mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Przekładamy do formy
owoce rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni, a na koniec posypujemy kruszonką.Pieczemy ok. 45-60 minut, aż kruszonka będzie złota.
