ßßß
Składniki:1 kg dyni odmiany Banana1 kg jabłek (np. Ligol)ok. 500 g cukrusok z 1/2 cytrynyskórka otarta z 1 cytrynyWykonanie:Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ciągnący się miąższ, kroimy ją w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w drobną kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny.Do całości dodajemy skórkę i cukier, na początek ok. 250 g cukru, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły soki. Następnie podduszamy całość, aż zarówno dynia jak i jabłko zaczynie się rozpadać. Całość blendujemy i odparowujemy jeśli jest taka potrzeba (najlepiej wyłożyć dżem na zimny talerzyk lub po prostu schować odrobinę dżemu do lodówki, aby się schłodził ukazując swoją konsystencję). Również dosładzamy, jeśli dżem jest zbyt mało słodki.
Gotowy dżem nakładamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro.
Smacznego!