Wykonanie
« Powrót  
Chlebki pitaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 25 gramów
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Wlać do miski 10 łyżek letniej
wody, w kruszyć
drożdże i mieszając rozpuścić. Wsypać 1,5 szklanki przesianej
maki, dodać
olej i posolić. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie jednolite i przestanie przyklejać się do rąk. Przykryć wilgotna ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wyłożyć na posypana
mąka stolnice i jeszcze raz wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 6 kawałków, każdy rozwałkować na krążek. Przełożyć na blachę wyścielona papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po 10 minutach placki odwrócić i przyklepać dłonią, aby były płaskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 8 minut. Gorące układać na ściereczce i przykryć. Używać do kanapek, jako dodatek do dań lub z dipami na przekąskę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Turecka
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: