ßßß Cookit - przepis na Chlebki pita

Chlebki pita

Wykonanie

« Powrót  
Chlebki pita
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 25 gramów
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Wlać do miski 10 łyżek letniej wody, w kruszyć drożdże i mieszając rozpuścić. Wsypać 1,5 szklanki przesianej maki, dodać olej i posolić. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie jednolite i przestanie przyklejać się do rąk. Przykryć wilgotna ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wyłożyć na posypana mąka stolnice i jeszcze raz wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 6 kawałków, każdy rozwałkować na krążek. Przełożyć na blachę wyścielona papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po 10 minutach placki odwrócić i przyklepać dłonią, aby były płaskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 8 minut. Gorące układać na ściereczce i przykryć. Używać do kanapek, jako dodatek do dań lub z dipami na przekąskę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Turecka
Pieczywo weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12719/Chlebki-pita