Wykonanie
Na ostatnią imprezę zrobiłam też kokosanki wg przepisu z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.
Wyszły bardzo smaczne, ale mało spoiste, może powinnam dodać jeszcze jedno jajko?

Składniki:
2
jajka1 filiżanka
cukru5 dag
masła lub
margaryny250 g
wiórków kokosowych1. Tłuszcz rozpuścić i ostudzić.
2.
Jajka utrzeć z
cukrem.
3. Dodać ostudzone
masło i
wiórki kokosowe.
4. Formować kule i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (W oryginalnym przepisie jest napisane, aby kleksy ciasta kłaść łyżką na blachę w odstępie 5 cm.)
5. Piec w temperaturze 200°C ok. 10 minut.
Jutro już ostatni dzień mojej akcji! Mam nadzieję, że jeszcze dorzucicie jakieś przepisy!