Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKINiestety choróbsko nie chce odpuścić i już rozpoczyna się mój trzeci tydzień z zapaleniem zatok i drugim antybiotykiem…:(Postanowiłam zaatakować „dziada”
cytrusami 😉Najlepszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami jest
grejpfrut, który działa antybakteryjnie i antywirusowo na nasz organizm. Zawiera dużo witaminy C – aż do 50 mg na 100 g
owocu, witaminy z grupy B i rutynę.
Mandarynka także jest dobrym źródłem witaminy C, a ponadto zawiera dużo witaminy A i minerałów. Dlatego nie mogło zabraknąć
grejpfrutów i
mandarynek w mojej
sałatce. Ważnym jej składnikiem były też
kiełki soczewicy, które cytując za stroną http://www.kielki.info/ „zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca.”. Polecam tę stronę, bo opisane są na niej właściwości odżywcze wszystkich rodzajów
kiełków i sposób ich uprawySkładniki:pół główki
sałaty lodowej2
grejpfruty5
mandarynek2
czerwone cebule100 g
kiełków soczewicyłyżka
oliwy z oliwekłyżka
soku z cytrynyKroimy
sałatę lodową na małe kawałki (nie zauważyłam aby kiedykolwiek zgorzkniała przy
kontakcie ze stalowym nożem, problem ten bardziej dotyczy
sałaty masłowej), kroimy
cebule w krążki, płuczemy
kiełki. Najwięcej czasu zajmuje obranie
grejpfrutów…Chyba z 20 minut…Ale warto się męczyć, bo po dokładnym obraniu nie ma w nich ani szczypty goryczyDla rekompensaty obieranie
mandarynek to bajka! Łączymy składniki, skrapiamy
sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek. Gotowe! Samo zdrowie.