Sezon na awokado w pełni. Owoc ten najczęściej jest stosowany do przyrządzenia guacamole, ale również w kuchni azjatyckiej np. do sushi czy też do sałatek. Ja proponuję go trochę nietypowo – do kanapek! Przedstawiam wam dwie propozycje na doskonałe kanapki z awokado.1.Składniki:ulubione pieczywoawokado (ok 1/4 awokado na kanapkę)serekśmietankowy do kanapek (ja użyłam Philadephia)szczypiorekziarna sezamu (ok łyżeczka na kanapkę)Przygotowanie:Na suchej patelni uprażyć sezam – powinien nabrać złocistego koloru. Pieczywo posmarować serkiem śmietankowym. Posiekać szczypiorek, dodać na serek. Awokado pokroić w kostkę: najlepiej przekroić je na pół, wbić nóż w pestkę, przekręcić i wyciągnąć, następnie pokroić w kostkę w skórce i na koniec oddzielić łyżką miąższ od skórki – dostaniemy wtedy gotowe kosteczki z awokado. Układamy je na kanapkę i posypujemy prażonym sezamem.2.Składniki:ulubione pieczywomasłoawokado (ok 1/4 awokado na kanapkę)ser mozzarella (ok 1/2 kulki na kanapkę)orzeszki pinii (ok łyżeczka na kanapkę)Przygotowanie:Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii na złotawy kolor. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim kawałki mozzarelli i kosteczki awokado i posypać orzeszkami.