Wykonanie
By MagicPot, 18 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Wczoraj na śniadanie zaserwowałam szybkie
jajka zapiekane w kokilkach (małe naczynka w których można zapiekać w piekarniku). Mój Marcin podczas przygotowywań stołu na śniadanie przekazał mi, bym przygotowała
jajka w takiej postaci, jakiej chcę. Dał mi też 15 minut na ich przygotowanie.Dzięki księgozbiorowi mojej mamy znalazłam przepis na szybkie
jajka a czas na ich przygotowanie to niespełna 20 minut. Strasznie mi zasmakowały i z łakomstwa myślałam o przygotowaniu „dokładki”. Jednak mój Marcin przygotował szybką
sałatkę z
tuńczykiem – z łakomstwa chciałam zjeść całąZ poniżej podanych ilości przygotowałam 4 porcje – im więcej porcji będziecie chcieli tym więcej będziecie potrzebować kokilków i składników.cztery
jajkacztery plasterki
seraser żółty cheddar lub jakikolwiek inny do starcia lub tarty4 łyżeczki
śmietanki – najlepiej bez dodatków i zagęstników,
śmietanka musi być płynna
masłodwie łyżki poszatkowanego świeżego
szczypiorkuprzyprawy:
sól, słodka
czerwona paprykaPrzygotowanie zacznijcie od nastawienia piekarnika na 190˚C. Gdy piekarnik się będzie nagrzewał spokojnie przygotujecie kokilki z
jajkami.Kokilki należy dokładnie wysmarować
masłem.Do każdego naczynka na dno układamy po jednym plasterku
sera żółtego.Na wierzch wbijamy po jednym
jajku.Następnie na
jajko delikatnie wlewamy po jednej łyżeczce
śmietanki.Następnie solimy – wykorzystałam cypryjską czarną
sól – i nasypujemy po szczypcie czerwonej
słodkiej papryki.Wierzch obsypujemy tartym
żółtym serem.Kokilki z
jajkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do czasu aż
ser żółty się stopi a
białko zetnie.Po wyjęciu z piekarnika obsypałam poszatkowanym świeżym
szczypiorkiem.Smacznego!Polecam inne przepisy na jajeczne śniadania: