Wykonanie
26 września 2014Składniki:(Na 8 słoików 330ml.)1kg. kapeluszy opieniek3
cebule2
marchewkisólZalewa:2 szklanki
wody1/2 szklanki
octu200g.
koncentratu pomidorowego1 łyżka
soli.


Przygotowanie:Kapelusze opieniek dokładnie umyć zalać
wodą oraz zasypać
solą,odstawić na 2-3h.(dzięki temu ominięte nieczystości z lasu wypłyną na wierzch)Po tym czasie
grzyby przełożyć do garnka,gotować 20min.Odcedzić,pokroić w kawałki,malutkie opieńki można zostawić w całości.
Marchew obrać,umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Warzywa oraz
grzyby wymieszać razem.W dużym garnku zagotować składniki zalewy,przełożyć
sałatkę,zostawić na gazie do ponownego zagotowania.Gorącą
sałatką napełniać umyte/wy pasteryzowane słoiki,zakręcać szczelnie.Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.SmacznegoPost navigation← Te danie to kolejne moje kulinarne odkrycie.Smaki wprost wariują.
Kasza nie smakuje jak ta z dzieciństwa a jak rarytas zamknięty w tak soczystym
mięsie o wyśmienitym słodkim,
śliwkowym posmaku że tryska w ustach..Danie godne świątecznego stołu.Prosty w przygotowaniu,rozgrzewający i zdrowy dodatek na ciepło do głównego dania.Świetnie komponuje się z kotletami mielonymi. →