Wykonanie
Powoli kończy się nasza akcja amerykańska. W związku z tym dziś klasyk wśród deserów,
banany Foster, czyli flambirowane
banany z
likierem bananowym i
rumem, podawane z
lodami waniliowymi. Deser stworzył w 1951 r. Paul Blangé w kultowej nowoorleańskiej restauracji Brennan's. Nazwa pochodzi od nazwiska Richarda Fostera, przewodniczącego komisji ds przestępczości.Ale to wszystko nieważne ;) To było moje pierwsze podejście do celowego, a nie przypadkowego podpalania jedzenia. I nic przy tym nie spaliłam. Tak więc UMIEM FLAMBIROWAĆ i jestem z tego dumna.Składniki na 2 porcje:łyżka
masła2 łyżki
brązowego cukruszczypta
cynamonu30 ml
likieru bananowego30 ml białego
rumubananporcja
lodów waniliowychRoztopić
masło z
cukrem i
cynamonem mieszając, aż
cukier się rozpuści. Dodać
banany i
likier, gotować 5 minut. Wlać
rum, a gdy się podgrzeje i pojawią się nad patelnią jego opary, podpalić długą zapałką (zapałka
serio musi być długa, ogień buchnie w górę, należy uważać i się nie wystraszyć :)) . Lekko potrząsać patelnią aż ogień zgaśnie. Nie należy zwiększać płomienia pod patelnią, bo buchnie bardziej. Jeśli ze strachu lub rozsądku spróbujecie podpalić
alkohol po zdjęciu patelni z gazu, to niestety nie wyjdzie,
alkohol musi cały czas parować żeby się udało Do miseczek nałożyć porcję
lodów, na to
banany i wszystko zalać sosem.