Wykonanie
Przepis na
kaszę mannę ze Skandynawii (a w wersji podstawowej,
rodem z Polski, znanej zapewne niektórym z dzieciństwa).Vispipuuro (fiń. "bita owsianka") lub klappgröt (szwedzki) to słodki deser, typ owsianki z
kaszy manny z
jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej, jak i fińskiej.
Kasza manna jest gotowana z
jagodami i słodzikiem. Po ochłodzeniu, owsianka jest energicznie ubijana do uzyskania lekkiej konsystencji musu. Deser podaje się z
mlekiem i
cukrem. Inne używane
owoce i
jagody to
żurawina,
morele,
agrest i
truskawki (cyt. za Wikipedią). W niektórych przepisach czas ubijania to nawet 20 minut - mus ma zmienić nie tylko konsystencję, ale i przy okazji kolor na jaśniejszy.Dziś pokazuję prostszą wersję, przede wszystkim szybszą. Zainspirowałam się tym przepisem. Zamieniłam
cukier na
ksylitol, zmniejszyłam jego ilość o połowę, nieco zmieniłam sposób wykonania.To naprawdę smaczny deser albo śniadanie, zwłaszcza polecam wersję
kokosową.
Kasza przeobraża się z kopciuszka w królewnę, chyba, że to ja dopiero zaczynam dostrzegać w niej coś innego niż danie z dzieciństwa.
Kasza manna z
truskawkami, na deser i na śniadanieSkładniki:1 porcja
śniadaniowa, 2 porcje deserowe45 g
kaszy manny (3 łyżki)1 szklanka
mleka (polecam
kokosowe)150 g słodkich
truskawek - waga po odszypułkowaniu1 płaska łyżka
ksylitolu (
cukru brzozowego)* lub
cukrudo podania: kilka
truskawek*substancja słodząca od 3. roku życia, polecana dla diabetyków, osób na diecie i dbających o linięWykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na gładki mus.Do rondelka wlać mus
truskawkowy wraz z połową szklanki
mleka i
cukrem. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałej połowie szklanki
mleka rozprowadzić
kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Po zagotowaniu
mleka truskawkowego, stopniowo wlewać
kaszę mannę, energicznie mieszać. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty (lub zgodnie z zalecanym czasem gotowania na opakowaniu).
Kasza manna powinna być gęsta.Odstawić na pół godziny do przestygnięcia. Po tym czasie ubić ją mikserem (końcówka jak do ubijania
śmietanki) przez 4-5 minut, na najwyższych obrotach, aż
budyń z
kaszy manny stanie się bardziej puszysty, a najlepiej jeśli by nieco zmienił kolor na jaśniejszy.Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z posiekanymi
truskawkami dla ozdoby (ale i smaku).Opcjonalnie/zamiennie: podawać tuż po ugotowaniu, gdy jest gorąca. Wówczas otrzymamy
kaszę mannę po polsku. Także pyszna!
***A może masz ochotę na:mus, zwany czasem kremem lub
budyniem, jaglany z truskawkami?
albo na owsiankę z karmelizowanymi truskawkami?
Spodobało ci się? Polub mnie