ßßß
Spadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki.Składniki:6 dużych ziemniaków5 plasterków żółtego seraketchupolej do smażeniasól1 łyżka cukruZ ziemniaków wydrążyć kulki za pomocą łyżki do melona. Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dolać zimnej wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi.Polać ketchupem.