Wykonanie
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na
cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom
cukru we
krwi.Sposobów na pozbycie się z kuchni
białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.W I
serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.W poradniku „Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to
cukier.Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
1.
Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki
cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.3. Niektóre badania sugerują, że
cynamon może
mieć wpływ na regulację poziomu
cukru we
krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów
cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka
cynamonu.4.
Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji
drożdży.5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że
cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki
cynamonu w połączeniu z jedną łyżką
miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.7. Badania wykazały, że aromat
cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że
cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że
cynamon może
mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.9. Olejek i kora
cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.Źródło: VitaliaZapraszam po więcej przepisów!