ßßß Cookit - przepis na Crostata

Crostata

nazwa

Wykonanie

Kochani, może zauważyliście, że bardzo lubię kruche ciasta (bez względu na to z czym są). Chyba mam już swój jeden ulubiony przepis, ale sama nie jestem pewna. Główną zaletą wszelkich tart jest szybkie wyrobienie ciasta, a także możliwość kombinowania z nadzieniem.
Z crostatą jest bardzo podobnie. Różnica polega na tym, iż jest to typowe włoskie ciasto i dodaje się do niego np. śmietanę/jogurt oraz jajko, a te składniki zazwyczaj pomijam przy robieniu tradycyjnej tarty. Inspiracją był dla mnie przepis na blogu Zosi . Mam nadzieję, że ktoś z Was się skusi na kawałeczek :)
Składniki:
270g mąki
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego 9%
30g drobnego cukru
120g masła
kubeczek borówek
kubeczek czereśni bez pestek
Przygotowanie:
Owoce myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Umieszczamy je w misce i szybko łączymy ze sobą. Ciasto odkładamy na 30 min do zamrażarki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy niezbyt cienki placek. Składamy go delikatnie w trójkąt i przenosimy na papier. Na środku rozkładamy owoce. Boki ciasta zawijamy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni.
Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/07/crostata.html