Wykonanie
To nieco zmodernizowana wersja klasycznego
schabowego . Panierka jest prosta , ale bardzo , ale to bardzo chrupiąca i pyszna .Taki kotlecik to szybki obiad , który skomponuje się ze wszystkim , słonym słodkim i nijakim . No i co najważniejsze nikt nim nie pogardzi 😉
Składniki na 6 osób :6 plastrów
schabu ( akurat kupiłam krojony ,ale nie polecam lepszy jest w kawałku )3
jajka2 szklanki
płatków kukurydzianychsól,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Schab rozbijamy lekko tłuczkiem ,nie mocno bo będzie cienki ,a po smażeniu wiórowaty . Solimy ,
pieprzymy , odstawiamy na chwilę .
Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem .
Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy ręką na drobne kawałki , ułatwi to obtaczanie
mięsa . Teraz bierzemy doprawione kotlety , wkładamy do roztrzepanego
jajka , a następnie obtaczamy dokładnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych . Smażymy na rozgrzanej patelni , na dużym ogniu , krótko do momentu ,aż panierka
zrobi się złota . Wyjmujemy i układamy na chwilę na papierowym ręczniku ,żeby odciągnął nadmiar tłuszczu . Nasz
schabowy jest gotowy 😉 . Takie kotlety są naprawdę mega , przyjemnie chrupiące ,aromatyczne i soczyste .. 😉