ßßß Cookit - przepis na Schabowy w płatkach kukurydzianych – mega chrupki

Schabowy w płatkach kukurydzianych – mega chrupki

nazwa

Wykonanie

To nieco zmodernizowana wersja klasycznego schabowego . Panierka jest prosta , ale bardzo , ale to bardzo chrupiąca i pyszna .Taki kotlecik to szybki obiad , który skomponuje się ze wszystkim , słonym słodkim i nijakim . No i co najważniejsze nikt nim nie pogardzi 😉
Składniki na 6 osób :
6 plastrów schabu ( akurat kupiłam krojony ,ale nie polecam lepszy jest w kawałku )
3 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
sól,pieprz do smaku
olej do smażenia
Schab rozbijamy lekko tłuczkiem ,nie mocno bo będzie cienki ,a po smażeniu wiórowaty . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na chwilę . Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem . Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy ręką na drobne kawałki , ułatwi to obtaczanie mięsa . Teraz bierzemy doprawione kotlety , wkładamy do roztrzepanego jajka , a następnie obtaczamy dokładnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych . Smażymy na rozgrzanej patelni , na dużym ogniu , krótko do momentu ,aż panierka zrobi się złota . Wyjmujemy i układamy na chwilę na papierowym ręczniku ,żeby odciągnął nadmiar tłuszczu . Nasz schabowy jest gotowy 😉 . Takie kotlety są naprawdę mega , przyjemnie chrupiące ,aromatyczne i soczyste .. 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kotlet-schabowy-platkach-kukurydzianych-mega-chrupki