Wykonanie

Ten przepis znam od bardzo dawna, ale zawsze omijałam go szerokim łukiem. Zupa z
sałaty masłowej wydawała mi się nie do przyjęcia, zła i niedobra. Do czasu aż pewna osoba poprosiła mnie abym ją dla niej zrobiła. Zrobiłam i po spróbowaniu stwierdzam że jest niezła. Bardzo ciekawa i przyjemna w smaku. Najeść się nią nie najemy, ale jako przystawka to jak najbardziej.Składniki:30 g
mąki pszennej50 g
masła1 L
bulionu z kury albo warzywny125 ml
śmietany kremówkimały pęczek
szczypiorku2 główki
sałaty masłowejsól i
pieprzMasło rozpuść dodaj
mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj rosół, następnie dodaj 1/2 drobno pokrojonego
szczypiorku i chwilę pogotuj.
Sałatę opłukaj i pourywaj wszystkie duże i gorzkie liście. Te mniejsze porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do
bulionu. Chwilę podgrzewaj, dopraw
solą,
pieprzem na koniec wlej kremówkę. Przed podaniem posyp pozostałym
szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z gazety "Top agrar Polska"