Wykonanie

W zarodkach pszennych zawarte są cenne wartości odżywcze takie jak:
białko roślinne, witamina E, witamina B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Do babeczek wykorzystałam
mąkę pszenną, ale jeśli chcemy to możemy zastąpić ją pełnoziarnistą albo orkiszową. Zamiast
cukru użyłam
miodu. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Na drugie śniadanie idealne :DAha,dla nie których zapach zarodków może być nieprzyjemny, ale w upieczonych muffinkach na pewno ich nie wyczujemy, w babeczkach bardziej dominuje smak
miodu.Składniki na 12 sztuk:100 g
zarodków pszennych150 g
mąki pszennejszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
sodyMokre:2
jajka100 ml
oleju250 ml
zsiadłego mleka (może być
maślanka)4 łyżki
mioduDodatkowo:100 g drobno pokrojonych
truskawekpłatki migdałoweW jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej misce mieszamy mokre. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości, wkładamy po kilka kawałków
truskawek, posypójemy
płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.