ßßß
W zarodkach pszennych zawarte są cenne wartości odżywcze takie jak: białko roślinne, witamina E, witamina B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Do babeczek wykorzystałam mąkę pszenną, ale jeśli chcemy to możemy zastąpić ją pełnoziarnistą albo orkiszową. Zamiast cukru użyłam miodu. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Na drugie śniadanie idealne :DAha,dla nie których zapach zarodków może być nieprzyjemny, ale w upieczonych muffinkach na pewno ich nie wyczujemy, w babeczkach bardziej dominuje smak miodu.Składniki na 12 sztuk:100 g zarodków pszennych150 g mąki pszennejszczypta soli2 płaskie łyżeczki sodyMokre:2 jajka100 ml oleju250 ml zsiadłego mleka (może być maślanka)4 łyżki mioduDodatkowo:100 g drobno pokrojonych truskawekpłatki migdałoweW jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej misce mieszamy mokre. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości, wkładamy po kilka kawałków truskawek, posypójemy płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.