ßßß Cookit - przepis na Muffinki z zarodkami pszennymi

Muffinki z zarodkami pszennymi

nazwa

Wykonanie

W zarodkach pszennych zawarte są cenne wartości odżywcze takie jak: białko roślinne, witamina E, witamina B, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Do babeczek wykorzystałam mąkę pszenną, ale jeśli chcemy to możemy zastąpić ją pełnoziarnistą albo orkiszową. Zamiast cukru użyłam miodu. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Na drugie śniadanie idealne :D
Aha,dla nie których zapach zarodków może być nieprzyjemny, ale w upieczonych muffinkach na pewno ich nie wyczujemy, w babeczkach bardziej dominuje smak miodu.
Składniki na 12 sztuk:
100 g zarodków pszennych
150 g mąki pszennej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki sody
Mokre:
2 jajka
100 ml oleju
250 ml zsiadłego mleka (może być maślanka)
4 łyżki miodu
Dodatkowo:
100 g drobno pokrojonych truskawek
płatki migdałowe
W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej misce mieszamy mokre. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości, wkładamy po kilka kawałków truskawek, posypójemy płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/muffinki-z-zarodkami-pszennymi.html