Wykonanie

Ostatnio do mojego mazurka na
waflu wykorzystałam 5
białek no i coś trzeba było zrobić z
żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na
miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina
lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne!Składniki:5
żółtek100 g płynnego
miodu300 ml
śmietany kremówkigarść
orzechów włoskichDo miski przekładamy
żółtka i
miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się
wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy
śmietanę kremówkę. Do masy
żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h.
Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypójemy
orzechami.

Źródło: Nigella Lawson