Wykonanie
Chyba nie muszę przedstawiać tej zapiekanki. Jest bardzo popularna i myślę że prawie wszyscy ją znają. Ja za nią przepadam za tym
śmietankowo-słonawym smakiem. Mniam....Składniki dla 2-3 osób:2-3
piersi z kurczaka2 opakowania zupy cebulowej w proszku400 ml
śmietany kremówkiprzyprawa do kurczakaPiersi z kurczaka kroimy w kostkę albo nieduże paseczki, posypujemy
przyprawą do kurczaka.Na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy piersi, posypujemy zupą
cebulową i zalewamy kremówką. Pieczemy 30 minut w 180*C. Podajemy z
ryżem albo
bagietką.- Zamiast piersi możemy wykorzystać podudzia. Girki posypujemy
przyprawą do kurczaka, zupa,
śmietana i przykrywamy pokrywką albo pergaminem. Pieczemy 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut.