Wykonanie

Najważniejsza cecha
ogórków to jego właściwości odchudzające.Korzystnie wpływa na wygląd, wzrost i zdrowie naszych włosów, cery i paznokci.Dzięki dużej zawartości siarki i krzemu leczy trądzik młodzieńczy.Sam w sobie
ogórek jest nie tylko niskokaloryczny (tylko 6-8 kalorii w 100 g), ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru
wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że jest niesolony).
Ogórki, poza walorami smakowymi nie zawierają zbytwielkich ilości składników odżywczych. Jak na warzywo zawierające ponad 96 proc.
wody, kaloryczność
ogórków jest znikoma(100 g
ogórków dostarcza ok 8-14 kcal).
Ogórki zawierają raczej małe ilości witamin - odrobinka A, C, B6,ale relatywnie dużo witaminy K.Z mikroelementów - potas, fosfor, wapń, magnezu, podobnie- wszystkie w ilościach śladowych.Sok z
ogórków jest znany ze swych właściwości oczyszczającychW przypadku
ogórków należy pamiętać że zawierają one kwas askrobinowy, który niszczy witaminę C, stąd nie powinno się ich mieszać z warzywami,które zawierają jej duże ilości - jak np.
pomidoryOgórki są silnie moczopędne.Są przydatne w regulowaniu ciśnienia
krwi.Dzięki zawartości potasu
ogórki poleca się przy wszystkich rodzajach chorób dróg moczowych, chorobach
serca, którym towarzyszy opuchlizna, i przy reumatyzmie.Zaleca się je ponadto przy zaparciach i cukrzycy.francuskiej medycynie ludowej jako lek na gruźlicę.
Ogórki są również korzystne przy chorobach nerek, a szczególnie
kamicy nerkowej powstałej na skutek odkładania się
soli kwasu moczowego.Większy
ogórek umyłam i obrałam ze skórki.Pokroiłam na kawałki i przecisnęłam przez wyciskarkę.

Wypiłam... ale
powiem szczerze nie zachwycił mnie jego smak...
Będę go na przyszłość mieszać z innymi warzywami.