Wykonanie
Przepis mam od teściowej, sprawdzony stary przepis z babcinego zeszytu, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Faworki to jedne z tych słodkości, które mogłyby gościć u nas niemal codziennie - uwielbiamy:)
Składniki:2 pełne szklanki
mąki pszennejszczypta
soli3-4
żółtka w zależności od wielkości1 łyżka
alkoholu ( my dodajemy
wódkę)4 - 5 łyżek kwaśnej
śmietany4-5 kostek
smalcu do smażenia
cukier puder do obsypania
faworkówWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z
solą,Na środku robiły wgłębienie, następnie dodajemy mokre składniki,
żółtka,
śmietanę oraz
alkohol,Wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie my rzucamy
ciastem o blat i ponownie wyrabiamy, tak powtarzamy czynność trzykrotnie.
Smalec podgrzewamy w garnku do całkowitego rozpuszczenia i nabrania odpowiedniej temperatury do smażenia.Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienkie placki, nastenie kroimy w paski,Paski przycinamy do opowiadającej nam wysokości, nacinamy na środku, następnie przekładamy jeden koniec przez "dziurkę" przytrzymując za drugi, powstanie nam " supełek"Smażymy porcjami w na rozgrzanym
smalcu, przekładamy usmazone na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Gotowe
faworki obsypujemy
cukrem pudrem.