Wykonanie
Przepis na roladę
serową dostałam od teściowej. Dobra do tradycyjnych kanapek, lecz pokrojona w słupki sprawdza się jako przekąska do
piwa. Jak dla mnie
ogórki kiszone przemycone w roladzie są do przełknięcia (których nie cierpię), nadają ciekawej struktury roladzie.

Składniki:500g
sera gouda (pełnotłusty)2 duże ugotowane na twardo
jajka150gram
wędliny5-6
ogórów kiszonych2
serki topione200g
masła
Wykonanie:Zaczynamy od zagotowania
wody w garnku (tyle aby po włożeniu
sera został cały przykryty
wodą)Wkładamy
ser do gorącej
wody na około 40 minut. Możemy również włożyć go do woreczka foliowego - dużego gdy obawiamy się że
ser się "rozejdzie".W tym czasie kroimy
szynkę,
białko jajka i
ogórki w kostkę.
Masło ucieramy z
żółtkami i
serkami topionymi, do utartej masy wrzucamy pokrojone składniki.Mieszamy razem, aby wszystkie składniki się wymieszały - połączyły w zwartą masę.Wyciągamy
ser z
wody rozwałkowujemy (najlepiej na folii spożywczej)
ser, smarujemy na nim farsz.Zwijamy w roladę, zawijamy folię, wkładamy na noc do lodówki.