Wykonanie
Pomysł podrzuciła mi teściowa. Rozmowa zeszła jak zwykle na temat kulinarny.
Kaszanka była na tapecie, więc teściowa zaproponowała abym spróbowała zapiec w piekarniku
kaszankę z
serkiem topionym lub
kiszoną kapusta. Ta druga opcja także będzie niebawem w realizacji. Mile byłam zaskoczona, nawet mój połówek się skusił, na nowości raczej dziwnie reaguje. Córka niechętnie do
kaszanki podchodzi w ogóle, także nie było
mowy, aby nawet spróbowała. Mnie podsumowała, ze mnie to wszystko smakuje obojętnie co bym nie zjadła ... nie do końca, ale już mam obraz jaki sobie "wyrobiłam" u córki pod względem wcinana różności ;)

Składniki:2 krupnioki/kaszanki1 duża
cebula1
serek topiony ( kostka)łyżka
olejupieprz młotkowany z
kolendrąWykonanie:Nastawiamy piekarnik na 200*CUrywamy folię aluminiową
razy dwa tej samej wielkości (musimy zapieczętować krupnioki w folii)Folię smarujemy pędzelkiem
olejem.Układamy krupnioki obok siebie, pozostawiając odstęp.
Kaszankę nacinamy wzdłuż, w nacięcie wkładamy
serek topiony (cięłam plasterki,które
potem zwijałam w rulon)Pomiędzy krupnioki wkładamy pokrojoną w
pióra cebule*, skrapiamy
olejemZwijamy szczelnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut, otwieramy i pozostawiamy jeszcze na 2-3 minuty.Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika,
serek jest miękki i ciągnący;)*
Cebula nie zachwyca w ten sposób przygotowana, następnym razem po prosu uduszę ją na patelni i dopiero wtedy podam z
kaszanka.