ßßß Cookit - przepis na Kaszanka zapiekana z serkiem topionym

Kaszanka zapiekana z serkiem topionym

nazwa

Wykonanie

Pomysł podrzuciła mi teściowa. Rozmowa zeszła jak zwykle na temat kulinarny. Kaszanka była na tapecie, więc teściowa zaproponowała abym spróbowała zapiec w piekarniku kaszankę z serkiem topionym lub kiszoną kapusta. Ta druga opcja także będzie niebawem w realizacji. Mile byłam zaskoczona, nawet mój połówek się skusił, na nowości raczej dziwnie reaguje. Córka niechętnie do kaszanki podchodzi w ogóle, także nie było mowy, aby nawet spróbowała. Mnie podsumowała, ze mnie to wszystko smakuje obojętnie co bym nie zjadła ... nie do końca, ale już mam obraz jaki sobie "wyrobiłam" u córki pod względem wcinana różności ;)
Składniki:
2 krupnioki/kaszanki
1 duża cebula
1 serek topiony ( kostka)
łyżka oleju
pieprz młotkowany z kolendrą
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 200*C
Urywamy folię aluminiową razy dwa tej samej wielkości (musimy zapieczętować krupnioki w folii)
Folię smarujemy pędzelkiem olejem.
Układamy krupnioki obok siebie, pozostawiając odstęp.
Kaszankę nacinamy wzdłuż, w nacięcie wkładamy serek topiony (cięłam plasterki,które potem zwijałam w rulon)
Pomiędzy krupnioki wkładamy pokrojoną w pióra cebule*, skrapiamy olejem
Zwijamy szczelnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut, otwieramy i pozostawiamy jeszcze na 2-3 minuty.
Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, serek jest miękki i ciągnący;)
* Cebula nie zachwyca w ten sposób przygotowana, następnym razem po prosu uduszę ją na patelni i dopiero wtedy podam z kaszanka.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/11/kaszanka-zapiekana-z-serkiem-topionym.html