Wykonanie
Alternatywa dla
ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w
bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań
mięsnych.

Składniki:400g obranych
ziemniaków2 łyżki
masła2-3 łyżki
mlekałyżeczka
kolorowego pieprzu1/2 szklanki
bułki tartej2
jajka2 łyżki
masła klarowanego

Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.W tym czasie
mozzarelle pokrój w małe kostki, obtocz je w
kolorowym pieprzu.
Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie
masło, oraz
mleko.Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".Na środku połóż kostkę
mozzarelli, "zamknij" placek tworząc kulkę.Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w
bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych
jajek i ponownie do
bułki tartej.Smaż na rozgrzanym
maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony.*Najlepiej kulki smażyć na wolnym ogniu,
mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła,bardzo lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągałam i
ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej.

Smacznego!