ßßß Cookit - przepis na Smażone kulki puree z mozzarellą

Smażone kulki puree z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
400g obranych ziemniaków
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
łyżeczka kolorowego pieprzu
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
W tym czasie mozzarelle pokrój w małe kostki, obtocz je w kolorowym pieprzu.
Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko.
Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).
Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
Na środku połóż kostkę mozzarelli, "zamknij" placek tworząc kulkę.
Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej.
Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony.
*Najlepiej kulki smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła,bardzo lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągałam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/smazone-kulki-puree-z-mozzarella.html