Wykonanie
Sznycel wiedeński,to potrawa
rodem z Austrii. Przygotowany z
cielęciny, delikatny w smaku, podawany z plasterkiem
cytryny. W Polsce przyjęła się jednak wersja z jakiem sadzonym. Obie wersje są pyszne i godne polecenia.
Składniki:
Szynka cielęca - 3 plastry (po około 150 gramów)
Cytryna - 3 plasterki
jajko - 2 sztuki
bułka tarta - 3/4 szklanki
sól,
pieprz - do smaku (około szczypty na jednego kotleta)
masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki
Wykonanie:Gdy zaopatrzyliśmy się w gotowe plastry, rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Plastry na brzegach nacinamy co 3 cm (nie będzie się
mięso zawijało podczas smażenia).Gdy jednak kupiliśmy w całości, usuwamy wszelkie błony, plastry ucinamy w poprzek włókien (ważne aby to zrobić w ten sposób, gdyż w innym wypadku kotlety będą twarde) na około 1 , 5 cm plastry.Dalej postępujemy jak w przypadku gotowych plastrów.
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem.Rozbełtujemy
jajka,
bułkę tartą wsypujemy na talerz.Kotlety panierujemy kolejno -
bułka tarta następnie wkładamy do
jajka i ponownie do
bułki tartej.Na patelni rozgrzewany
masło,smażymy sznycle z obu stron na wolnym ogniu - do zarumienienia się.Podajemy z
cytryną lub jak wolicie z
jajkiem sadzonym.