Wykonanie
Inspiracją był dla mnie przepis z książki " Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler. W oryginalnym przepisie
banana podano w duecie z
czekoladą, ja pominęłam ten krok zastępując
miodem. Empanady w oryginalnej wersji robione są z
ciasta filo, u nas trudno je zdobyć, więc wspomagam się
ciastem francuskim.

Składniki:
Ciasto francuskie (arkusz) - 2 sztuki
miód - 10 łyżeczek
banan - 1 sztuka
cukier puder - 2 łyżki
cynamon - 2 łyżki

Wykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do190*C.Arkusz
ciasta francuskiego kroimy (w poprzek) w paski, u mnie szerokość dłoni. Wyszło mi 5 pasów z jednego arkusza.
Banany kroimy w plasterki lub kostkę jak podano w przepisie. Na
banany łyżeczkę
miodu i zawijamy dolny prawy róg łącząc z końcem paska po lewej stronie.Następnie trójkąt który nam powstał, zawijamy do góry i znowu z lewej do prawej. Tak do końca paska.Obsypujemy
ciastka cynamonem.Nakładamy na blachę papier do pieczenia, empanady na papier i pieczemy 25 minut w 190*C z trybem termoobieg.Po wyciągnięciu obsypujemy dodatkowo
cukrem pudrem.*
Banany po pokrojeniu można skropić kilkoma kroplami
soku z cytryny, aby nie ściemniały;)
