ßßß
Skordalia to grecki krem czosnkowy, który może być przyrządzany na kilka sposobów: z samych ziemniaków, z dodatkiem namoczonego chleba lub z utartymi orzechami. Obowiązkowym składnikiem jest duża ilość czosnku. Jest to ulubiony dip w Grecji. Pochodzi z Wysp Jońskich, gdzie podawany jest jako sos do sztokfisza.Składniki dla 4 osób:250 g mączystych ziemniaków,2 kromki czerstwego białego chleba (50 g),6 ząbków czosnku,1/2 łyżeczki grubej soli morskiej,5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżka soku z cytryny,1 łyżka octu,sól/pieprzWykonanie:Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości i nieco ostudź.Z chleba odkrój skórkę, namocz krótko w zimnej wodzie i dobrze wyciśnij.Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj razem z solą.Ziemniaki utłucz, wymieszaj z chlebem, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i octem, potem energicznie ubij. Dopraw solą i pieprzem.Dip włóż do miski i na 1-2 godziny umieść w chłodnym miejscu pod przykryciem.Propozycja podania:Podawaj z białym pieczywem.Oryginalną grecką oliwę z oliwek do tego przepisu znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl .