Wykonanie

Skordalia to grecki krem
czosnkowy, który może być przyrządzany na kilka sposobów: z samych
ziemniaków, z dodatkiem namoczonego
chleba lub z utartymi
orzechami. Obowiązkowym składnikiem jest duża ilość
czosnku. Jest to ulubiony dip w Grecji. Pochodzi z Wysp
Jońskich, gdzie podawany jest jako sos do sztokfisza.Składniki dla 4 osób:250 g mączystych
ziemniaków,2 kromki czerstwego
białego chleba (50 g),6 ząbków
czosnku,1/2 łyżeczki grubej
soli morskiej,5 łyżek
oliwy z oliwek,1 łyżka
soku z cytryny,1 łyżka
octu,sól/pieprzWykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości i nieco ostudź.Z
chleba odkrój skórkę, namocz krótko w zimnej wodzie i dobrze wyciśnij.
Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj razem z
solą.
Ziemniaki utłucz, wymieszaj z
chlebem,
czosnkiem,
oliwą,
sokiem z cytryny i
octem,
potem energicznie ubij. Dopraw
solą i
pieprzem.Dip włóż do miski i na 1-2 godziny umieść w chłodnym miejscu pod przykryciem.Propozycja podania:Podawaj z
białym pieczywem.Oryginalną grecką
oliwę z oliwek do tego przepisu znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl .