ßßß Cookit - przepis na Dip czosnkowy z Wysp Jońskich

Dip czosnkowy z Wysp Jońskich

nazwa

Wykonanie

Skordalia to grecki krem czosnkowy, który może być przyrządzany na kilka sposobów: z samych ziemniaków, z dodatkiem namoczonego chleba lub z utartymi orzechami. Obowiązkowym składnikiem jest duża ilość czosnku. Jest to ulubiony dip w Grecji. Pochodzi z Wysp Jońskich, gdzie podawany jest jako sos do sztokfisza.
Składniki dla 4 osób:
250 g mączystych ziemniaków,
2 kromki czerstwego białego chleba (50 g),
6 ząbków czosnku,
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka octu,
sól/pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości i nieco ostudź.
Z chleba odkrój skórkę, namocz krótko w zimnej wodzie i dobrze wyciśnij.
Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj razem z solą.
Ziemniaki utłucz, wymieszaj z chlebem, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i octem, potem energicznie ubij. Dopraw solą i pieprzem.
Dip włóż do miski i na 1-2 godziny umieść w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Propozycja podania:
Podawaj z białym pieczywem.
Oryginalną grecką oliwę z oliwek do tego przepisu znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl .
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/przepisy-kuchni-greckiej-dip-czosnkowy-z-wysp-jonskich